Portal za život bez glutena

NVO Celijakija i NVO Rural – Urban: “Avantura bez glutena”

Kamp Avantura bez glutena

Celijakija ili gluten senzitivna enteropatija je trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži. Bitne su joj karakteristike: trajna (doživotna) nepodnošljivost glutena, različit stepen oštećenja (morfološkog i funkcionalnog) sluznice tankog crijeva i različit spektar kliničkih simptoma od kojih nisu svi posledica malapsorpcije.

Ovo je jedna od najčešćih hroničnih gastroenteroloških bolesti, koja se ispoljava kod osoba koje imaju nasljednu predispoziciju za ovu bolest. Mnogi oboljeli ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

Nevladina organizacija “Celijakija” iz Podgorice je jedna od rijetkih organizacija koja svoje aktivnosti bazira na edukativno zabavnom sadržaju za djecu, koja pate od ove hronične bolesti.

U sistemu u kojem jedan kilogram bezglutenskog brašna košta cijelih 5€, hleb se bukvalno sprema “na recept”. Kako navode iz ove nevladine organizacije, oboljelima od celijakije u Crnoj Gori, država mjesečno obezbjeđuje od 5 do 10kg bezglutenskog brašna. Tada počinje avantura i planiranje.

Djeci treba pripremiti hlebove, kolače i ostala jela koja zahtjevaju ovo brašno kao sastojak.

Ipak, članovi NVO “Celijakija” se ne žale, već uvijek sa osmjehom prilaze problemu. Tako su za dane  vikenda, u saradnji sa NVO “Rural – Urban” a uz podršku opštine Golubovci, u danilovgradskom selu Požar održali kamp pod nazivom “Avantura bez glutena”.

Celijakija

U Crnoj Gori ne postoji registar oboljelih od celijakije, a procjenjuje se da od 0,6 do dva odsto populacije pati od tog oboljenja za koje je jedini lijek doživotna bezglutenska dijeta. Ljekari kažu i da je oko 180 djece u našoj zemlji oboljelo od celijakije.
Kako se liječi celijakija ?
Budući da je celijakija doživotni poremećaj koji se javlja samo u prisustvu glutena u hrani, najefikasnija terapija celijakije je striktna, doživotna dijeta bez glutena uz nadzor ljekara. Bezglutenska dijeta podrazumeva potpuno isključenje iz ishrane svih proizvoda koji sadrže gluten. Kada se postavi dijagnoza celijakije, pacijenta treba uputiti na konsultaciju sa specijalistom za ishranu koji će pomoći, korak po korak, da se naprave neophodne izmjene u dotadašnjoj ishrani.
Jednom kada se započne dijeta bez glutena, oboljjeli od celijakije će se osjećati mnogo bolje veoma brzo, iako neke osobe mogu prolongirano da imaju simptome. Sluznica crijeva počinje odmah da se oporavlja i mnoge osobe sa celijakijom osjećaju poboljšanje unutar nekoliko nedelja od početka dijete. Međutim, nekada može da bude potrebno između šest mjeseci do dvije godine dok se arhitektonika vilusa ne restaurira i apsorpcija materija potpuno ne normalizuje.
Pitanje koje se veoma često postavlja je da li postoji bezbjedan prag za konzumiranje glutena koji kod pacijenata sa celijakijom ne dovodi do oštećenja sluznice tankog creva. Istraživanja pokazuju da čak 1/48 kriške hleba ima dovoljno glutena da održava autoimuni proces. Neki proizvođači kod nas, a većina proizvođača hrane iz inostranstva ima čitavu paletu “gluten-free” proizvoda.
Sa te strane, udruženje oboljelih od celijakije, kao što je i NVO “Celijakija” iz Podgorice može da pruži značajnu podršku svojim članovima i drugim zainteresovanim informacijom i preporukama u vezi sa ishranom. Pacijentima sa celijakijom treba pružiti podršku i na neki način ih stimulisati da budu što bolje obavješteni o vrsti hrane, receptima, iskustvima drugih, kako bi se njihov život što manje razlikovao od života zdravih i kako bi nastavili da se pridržavaju dijete, a da pri tom ona nije monotona i oskudna.

Leave a Reply

All rights reserved to NVO Celijakija, developed by Rural Urban