Portal za život bez glutena

Šta je bezglutenska ishrana?

Šta je bezglutenska ishrana

Pored neophodne bezglutenske ishrane kod alergičnih na glutenske žitarice i oboljelih, bezglutenska dijeta svima može pomoći ka zdravim promjenama u ishrani. Fokusiranje na prave namirnice odvaja nas od loših, ustaljenjih navika, kao što je na primer odlazak u pekaru.

Benefiti bezglutenske ishrane su veliki, a ona uopšte ne mora biti tako komplikovana ukoliko znate određena pravila.

Najveći problem je taj što se gluten krije iza mnogih prehrambenih proizvoda, čak i onih koji ga po prirodi ne sadrže, kao što su mliječni ili kukuruzni prozvodi . Međutim, gluten se krije i iza onih proizvoda za koje nikada ne bismo rekli da ga sadrže: soja, kečep, korn fleks, sosovi i razne grickalice. Skriveni tragovi glutena mogući su zbog kontaminacije u samoj proizvodnji (takav je slučaj sa ovsem) ili zbog dodataka u recepturi.

Koje brašno je bez glutena?

Brašna bez glutena se prave od žitarica i mahunarki bez glutena. Najčešće korišćena bezglutenska brašna su kukuruz, pirinač  i proso, zatim nešto skuplje amarant i kinoa. Međutim, sve češće se upotrebljavaju brašna od mahunarki, na prvom mjestu, leblebija i heljda, ali i brašna od skrobnog povrća, od krompira i graška. U bezglutenskoj ishrani možete koristiti i kokosovo brašno, kokosove mrvice i tapioka brašno, od čijih kuglica se prave fenomenalni pudinzi.

Pogrešnim rukovanjem teijsto bez gutena može se lako pretvoriti u gumenasto i nejestivo.

Obzirom da nema prirodnog “lijepka” u sebi, za lakšu upotrebu brašna bez glutena preporučujemo vam bezglutenske mješavine koje u sebi sadrže dodatke, kako bi se brašno ponašalo kao glutensko. Ulogu lijepka u bezglutenskim receptima može preuzeti prašak za pecivo, kisjela voda, psilijum, guar guma i ksantan guma. Međutim, ponekad ni to nije dovoljno. Svaki recept je potrebno posebno prilagoditi.

Prije svega, bezglutensko brašno traži malo više tečnosti i masnoće, mješenje slabijeg intenziteta, ali i više jaja, sjemenki, mliječnih proizvoda ukoliko je to po receptu dozvoljeno. Najsigurniji način je, ukoliko ste početnik u bezglutenskoj ishrani, da pronađete originalne bezglutenske recepte.

Leave a Reply

All rights reserved to NVO Celijakija, developed by Rural Urban